понеделник, 21 февруари 2011 г.

ПАРИ VS ВАЛУТА - БИТКАТА ПРОДЪЛЖАВА

От векове насам се води една битка, невидима, неясна за повечето хора битка, която продължава да бушува и до днес под носовете ни. Ефектите, които оставя след себе си, се усещат всекидневно. Всеки усеща с джоба си нарастващите цени на хранителните продукти, на горивата, на услугите с всяка следваща година.
Това е битка между две много близки понятия, които ние днес погрешно приемаме като еднозначни. Става въпрос за битката между пари и валути. Хората погрешно смятат, че книжните хартийки в джобовете им са пари. В действителност обаче това е валута. Те са просто средство за размяна, което използваме при закупуването на неща с истинска стойност. При валутата (това, което мислим, че е пари) липсва едно много ценно свойство, присъщо на истинските пари – резерв на стойността. Казано с по-прости думи, „парите” в нас постоянно губят от стойността си, заради феномена инфлация. Това което сте можели да закупите с 10 левова банкнота преди 10 години, е било доста повече, отколкото можете да закупите със същата банкнота, но сега.
Добре, ако банкнотите и монетите в портфейлите ни не са пари, а валута, кои са тогава истинските пари, тези които имат стойност сами по себе си?
Исторически погледнато различни стоки са играели ролята на валута, тоест средство за размяна, неща като кожи, животни, сол, подправки и разбира се банкнотите и монетите. Но само две неща са били познати като истински пари – златото и среброто. Дори и до днес двата метала запазват свойството на истинските пари – резерв на стойността. В продължение на 5000 години златото и среброто никога не са се проваляли и винаги са притежавали стойност в себе си.
Някога валутите бяха прикрепени към златото и това гарантираше до голяма степен тяхната стабилност и контрол над обезценяването им. Но днес всички валути по света са така наречените „валути на доверие”. Те не са обезпечени с нищо друго освен с вярата, доверието в правителството и стабилността на държавата.
Искате ли да узнаете какъв ще бъде крайният резултат от тази битка? В момента се намираме в един от онези периоди във времето, през които златото и среброто ще се преоценят. Всъщност това вече отдавна започна. Инфлацията вече доста шумно чука на вратите ни, причинена от безконтролното печатане на пари, ей така от въздуха, без да са обезпечени с нещо, което има стойност. Златото и среброто ще покачат драстично стойността си в близко бъдеще. И истинските победители тук ще бъдат тези, които предприемат действие и инвестират в истинските пари – злато и сребро.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар