неделя, 13 февруари 2011 г.

ЗА НУЖДАТА ОТ ФИНАНСОВА ГРАМОТНОСТ

Ключът към финансовото благодествие е да се образоваме финансово. За съжаление в училище почти не ни учат на финансова грамотност. Погледнете го от тази гледна точка - ако ще строите Емпайър Стейт Билдинг, първото нещо, което ще трябава да направим е да изкопаем дълбока дупка и да положим солидни основи. Повечето хора в тяхното желание да забогатеят се опитват да построят Емпайър Стейт Билдинг върху пайантови основи. Това, което получават накрая е една клатушкаща се кула от дългове, която заплашва да се сгромуляса. Ако искаме да изградим някакво богатство, ни е нужна солидна основа от финансова грамотност.
Тази финансова образованост изисква знания и умения в няколко различни сфери: счетоводство, данъци, инвестиране,изграждане на бизнеси др. Да се образоваме финансово, няма нищо общо с това да се представяме блестящо в училище по тези предмети. Не се притеснявайте, ако не сте били от отличниците. Не се притеснявайте, ако временно работите като портиер, градинар, боклукчия, или дори ако сте безработен. Това, което има значение, е дали искате да се образовате.
Но как можем да станем финансово грамотни? Като си отворим очите, ушите, умът, за информацията, която е навсякъде около нас. Финансовата интелигентност е свързана с това как подхождаме и как разрешаваме финансовите проблеми. Така че, това е първата концепция, която е нужно да овладеем, ако искаме да напреднем във финансовата сфера. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар