вторник, 10 май 2011 г.

ЗА НУЖДАТА ОТ СЪСТАВЯНЕТО НА БЮДЖЕТ

Думата бюджет означава различни неща за различните хора. За някои тя има по скоро негативно значение - затягане на коланите, пестене и нито стотинка харчене. Но недейте да мислите за бюджета по този начин, като нещо което ви ограничава. Работили сте здраво за тези пари и е много по-реалистично да мислите за начина, по който искате да изхарчите тези пари и да постигнете вашите финансови цели. За други хора значението на бюджета се свързва по скоро с управление, даване на приоритет и изграждане на план за нашите пари. Всъщност правим планове за какви ли не неща - среща с приятели, заминаване на почивка, преместване в друг град. Думата план всъщност е една доста оптимистична дума, която може да използвате, ако не харесвате думата бюджет. 
Когато имаме изграден бюджет ние знаем какви са нашите финансови възможности, знаем с какво разполагаме, за да посрещнем всекидневните си нужди и да правим планове за бъдещето. Също така бюджета ни дава възможност да вземаме решения, да избираме какво да правим с нашите пари. Когато сме предвидливи и мъдри с парите си, разполагаме с време и енергия, за да ги харчим за неща, които са важни за нас.
В днешното развито общество можем да усетим комерсиализирането на почти всичко, което ни заобикаля - банките ни заливат с предложения за кредити на ежедневна основа; в детските магазини ни се натрапва усещането, че ако не си купим тая или оная играчка, децата ни няма да бъдат щастливи, а рекламите ни дебнат почти на всеки ъгъл с лъскавите си предложения.
Какъв е резултатът от това влияние - семействата харчат до посиняване! Удивителното е, че българите просто не инвестират, но пък за сметка на това задлъжняват до шия: 89% от личните инвестиции се изразяват в банкови депозити, 3% се насочват към акции, а кредитите са нараснали с близо 700% за последните 5 години! (Изследване на Института за развитие на пазарната икономика, направено за 2005 г.)
За нас, като че ли финансовото измерение се рее в абстрактното, без да придобива реални стойности, и това е една от причините българинът днес да смята, че държавата е отговорна за снабдяването на насъщните му нужди, за неразборията в живота му и за отглеждането на собствените му деца. Това е просто смешно! Очевидно почти всички българи са решили да прекарат остатъка от живота си в заеми без да разбират, че това ще се отрази на брака (финансовите проблеми са причина №1 за развод), а оттам и на децата им. Временното утоляване на желанието за нов мобилен телефон или компютър се оказва по-важно от това да си финансово независим и семейно удовлетворен, а това е тъжна констатация.

В тази корпоративна атмосфера все повече се налага необходимостта семействата да имат собствен бюджет и да се придържат стриктно към него. Бюджетът ще ви донесе следните предимства:

1. Ще ви даде реалистична картина за състоянието на семейните финанси;
2. Ще освободи семейството от излишно чувство за вина ("Къде ми отиват парите"), и конфликти.
3. Ще даде възможност на семейството ви да мечтае и да се протяга към достигането на реалистични финансови цели!

Няма коментари:

Публикуване на коментар