понеделник, 16 май 2011 г.

4 ОСНОВНИ СТЪПКИ ПРИ СЪЗДАВАНЕТО НА БЮДЖЕТ

Стъпка 1: Опишете навиците си на харчене  
За период от поне един месец опишете всички разходи, които правите като включите също и тегленето от банкомати и спестявания. След това в тетрадка или тефтер започнете да описвате разходите си като ги разделите на категории.
Всеки ден започвайте на нова страница със съответната дата, като описвате две основни неща - изхарчените средства и това, за което са били изразходвани.
Описвайте колкото се може повече категории разходи, но не прекалявайте с диференцирането. В края на седмицата сборувайте разходите и създайте Седмичен отчет на разходите, в който запишете вашето харчене:

Пример:
Седмица......
Спестявания: ------------------------       10 лв.
Храна: ---------------------------------- 40 лв.
Хранене навън: ---------------------       15 лв.
Облекло: ------------------------------    5 лв.
Транспорт: ---------------------------    20 лв.
Наем: ---------------------------------200 лв.
Телефон: -----------------------------   18 лв.
Други: ---------------------------------  30 лв.

Общо за седмица....  .................  338 лв.


Крайната цел ще бъде описването на разходите в Месечният отчет на разходите. По този начин ще получите една реалистична картина на финансовото ви състояние. 
Стъпка 2: Започнете да спестявате
 Финансовите експерти съветват за имате кешов резерв за поне 6 месечен период, в който да можете да покриете настоящите си разходи плюс още поне 5-6% за покриване на инфлацията.  Ако тази стъпка ви изглежда непосилна, започнете да спестявате първо разходите за една седмица, после за месец и т.н. Всеки път, когато депозирате известна сума в спестявания (препоръчвам около 10%), вие вече не живеете на ръба и се чувствате все по-добре. 

Стъпка 3: Създайте си финансов план
 Създайте си финансови годишни и месечни цели и се стремете към постигането им. 

Стъпка 4: Научете се да отлагате моментните си импулси
 Колко от нас са свикнали да харчат всичко, което им влиза в джоба и просто не съумяват да упражнят контрол върху желанията си?! Едно много важно качество, което е необходимо да развиете у себе си, е отлагането на настоящите желания, както и да опростите максимално своя стил на живот. Помислете преди да си купите нов телевизор, кола или GSM. Гледайте към бъдещето и ще имате успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар