неделя, 1 май 2011 г.

ИНФЛАЦИЯ - СМЪРТОНОСНИЯТ ВИРУС ЗА НАШИТЕ ПАРИ

Времето, когато парите бяха обезпечени със злато, отдавна е в миналото. Изминаха вече 40 г. от падането на "златния стандарт", от момента, в който истинските пари се превърнаха във валута.
Поглеждайки към българската действителност, парите са загубили една огромна стойност от покупателната си сила през годините. Спомнете си колко беше цената на бензина преди 20 години - стотинки. А на останалите стоки, значително по-ниски от сегашните. Инфлацията е довела до загуба на една значителна част от стойността на парите ни. А спомняте ли си какво стана през 1997 година, когато българският лев беше атакуван от хиперинфлация, когато заплатите и  спестяванията ни се стопиха буквално за часове.
Сега през 2011г. покачването на цените отново набира скорост и то не само в България. Доларът стремглаво се е устремил надолу. Някои икономисти и финансови анализатори дори предвиждат, че в близко време, той дори ще се срине. А имайки предвид важността, която има в световната икономика, играейки ролята на резервна валута в света, последствията могат да бъдат разрушителни. 
С този темп на насрастване на цените, парите ви, спестяванията ви в банки на депозити и влогове, не са на сигурно място. Дори и начисляваната лихва не може да спаси парите ви от обезценка и от загуба на стойността. 
Колкото и да искам да съм оптимист, истината е, че в бъдеще ще виждаме още по-голям скок на цените и още по-голямо обедняване. За покачване на заплатите и индексацията им спрямо инфлацията - да не говорим. Ресурсите на планетата са на изчерпване. И от тук нататък все по-често ще виждаме цените на петрола да вървят нагоре, на златото и среброто, на енергията, на храните и тн. и тн. Остава въпросът как ще оцелеем тогава? Ами само бъдещето ще каже това...

Няма коментари:

Публикуване на коментар