четвъртък, 3 март 2011 г.

ДА СПЕСТЯВАШ, Е ВАЖНО

В статията ЗАЩО, АКО ПЕСТИМ, НИЕ ВСЪЩНОСТ ГУБИМ? изказах мнение, че спестяване в дългосрочен период може би не е едно от най-правилните финансови решения. И като казвам дългосрочен период имам придвид период над 3-5 години и нагоре.
Но пестенето на пари в краткосрочен период не само, че е финансово интелигентно, но то е задължително, ако искате да бъдете финансово стабилни.

Като цяло българите не пестим. Нямаме навик да пестим. И това е вярно и за бедните и за богатите. Да обаче спестяването е първата и най-основна стъпка , която трябва да предприемем, за да поемем контрол над нашите финанси. Не можем да изградим богатство , ако в края на седмицата, месеца, годината не ни остават никакви пари.
Освен това изведнъж може да се появат извънредни разходи или сериозни препядствия в живота. И ако нямате някакви заделени пари това може да окаже разрушителен ефект върху вашите финанси, и този ефект може да продължи доста по-продължително отколкото сте очаквали.

Всеки човек разполага с пари, но повечето хора не могат да ги управляват достатъчно добре. Няма значение дали получавате 300 или 3000 лв , важното е на края на месеца, да завършвате на плюс. Ако вземате 500 лв на месец, живейте примерно с 450 или с 400 лв и заделяйте 50 или 100лв , всеки месец. Да, няма да е никак лесно, нито приятно, но това е цената за финансовота сигурност. Изисква се доста воля и дисциплина. Вижте, какво се случва с вашите пари и финанси зависи изцяло от вас. Вие сте тези, които вземат решенията и предприемат нужните дейсвия. За какво ще ги похарчите, за какво не, колко ще спестите и как ще ги разпределите – изборът е във вашите ръце.

Няма коментари:

Публикуване на коментар