четвъртък, 17 март 2011 г.

АТАКА НА КАПИТАЛИЗМА - ЧАСТ 3


Маркс вижда една зараждаща се война между пролетариата и буржоазията, капиталистическата класа, тъй като работниците автоматично искат колкото се може по-високи заплати, докато буржоазията иска заплатите да са колкото се може по-ниски. В един нов свят на нова икономика битката между високи и ниски възнаграждения, капиталистическата класа печели. Капиталистите печелят, защото е по-лесно да преместиш производството в страни с евтина работна ръка. Технологията също така намалява броя на работниците, нужни за дейността на един бизнес. Продукцията нараства, разходите за труд намаляват и капиталистите печелят.
Светът се променя бързо. Училищната система обаче не се променя. Училищата все още учат хората да бъдат пролетариат, напускайки училище в търсене на високо платена работа. Това е финансово самоубийство. Винаги помнете, че работата не е актив, нито парите, нито домът ви.
За съжаление на интервютата ние се съсредоточаваме върху едно основно нещо: „Колко ще получавам?”, „Какви са допълнителните ми ползи?”, „Колко часа ще работя?”, „Колко отпуска ми се полага?”, „Колко бързо мога да се издигна?”
Но никой от нас не си прави труда да попита: „Каква е мисията на компанията?”, „Какви проблеми разрешава организацията?”, „Какво мога да науча, работейки тук?”
Вместо да задаваме обществено значими въпроси, ние задаваме въпроси за заплащането и работните условия. Задаваме въпроси от гледната точка на пролетариата.
Първото правило на парите е: Богатите не работят за пари!...

Няма коментари:

Публикуване на коментар